Καλάθι

Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία

 • Elena Koliou
 • 28/100000 Students
 • Μαθήματα Θετικής Ψυχολογίας
 • 25 Lessons /0 Quizes
Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι να σε εισαγάγει στη Θετική Ψυχολογία και στις βασικές αρχές που διέπουν αυτόν τον κλάδο. Η επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας μελετά την ανάπτυξη και την προαγωγή της ευημερίας στο άτομο και στο κοινωνικό περιβάλλον, διερευνώντας το πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε ψυχικές δυνάμεις του χαρακτήρα μας, όπως η ψυχική ανθεκτικότητα και το νόημα στη ζωή.

Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι να σε εισαγάγει στη Θετική Ψυχολογία και στις βασικές αρχές που διέπουν αυτόν τον κλάδο.

Η επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας μελετά την ανάπτυξη και την προαγωγή της ευημερίας στο άτομο και στο κοινωνικό περιβάλλον, διερευνώντας το πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε ψυχικές δυνάμεις του χαρακτήρα μας, όπως η ψυχική ανθεκτικότητα και το νόημα στη ζωή. Έχει μακρά ιστορία που εκτείνεται από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία έως τον ανθρωπισμό και διάφορους τομείς της ψυχικής υγείας.

Ως επιστημονικός κλάδος, εισήχθη επίσημα το 1998 από τον αμερικανό ψυχολόγο Martin Seligman. Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της Θετικής Ψυχολογίας στην καθημερινή μας ζωή είναι αναρίθμητα, μεταξύ των οποίων η μείωση του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, και η αύξηση των επιπέδων ευημερίας, ευτυχίας και ποιότητας ζωής.

Γίνεται αναφορά στις δύο κύριες θεωρίες της Θετικής Ψυχολογίας, τις 3 «ευτυχισμένες ζωές» και το μοντέλο PERMA(H). Το μάθημα καταπιάνεται με:

 • το μοντέλο PERMA(H), αναλύοντας τα έξι στοιχεία που σχηματίζουν αυτό το ακρωνύμιο, δηλαδή τα: θετικά συναισθήματα, δέσμευση, σχέσεις, νόημα στη ζωή, επίτευξη και υγεία.
 • τη σύνδεση αυτού του μοντέλου με τα 24 ισχυρά σημεία του χαρακτήρα, δηλαδή μια συλλογή θετικών ατομικών χαρακτηριστικών που συνδέονται με την ανάπτυξή μας, την ευημερία μας και την ικανοποίησή μας από τη ζωή.
 • πέντε παραδείγματα Θετικής Ψυχολογίας ή, αλλιώς, πέντε χρήσιμους τρόπους εφαρμογής της Θετικής Ψυχολογίας στην προσωπική ζωή. Πρόκειται για το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, την επίσκεψη (ή γράμμα) ευγνωμοσύνης, τον καλύτερο πιθανό εαυτό σου, την καθημερινή επίγνωση των δυνάμεών σου και τον διαλογισμό ενσυνειδητότητας.
Free
Εγγραφή
Δεν μπορείτε να εγγραφείτε σε αυτό το μάθημα επειδή δεν είστε συνδεδεμένοι. Συνδεθείτε εδώ.

Additional Details

 • Beginner
 • 4 Weeks
 • 10 points
 • 19 Οκτωβρίου 2022 01:04
Περιεχόμενο

Η επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας

6 Lessons / 0 Quizes
Ερωτήματα προς συζήτηση 10 points
Τι είναι η Θετική Ψυχολογία: Μικρή εισαγωγή 10 points
Τι είναι η Θετική Ψυχολογία: Ορισμός 20 points
Ο ιδρυτής της Θετικής Ψυχολογίας: Martin Seligman 10 points
Η ιστορία της Θετικής Ψυχολογίας 10 points
Τα οφέλη της Θετικής Ψυχολογίας 10 points

Θεωρίες Θετικής Ψυχολογίας

2 Lessons / 0 Quizes
Οι 3 «ευτυχισμένες ζωές» 10 points
Το μοντέλο PERMA(H) 10 points

Τα στοιχεία του μοντέλου PERMA(H)

6 Lessons / 0 Quizes
Το μοντέλο PERMA(H): Θετικά συναισθήματα 10 points
Το μοντέλο PERMA(H): Δέσμευση 10 points
Το μοντέλο PERMA(H): Σχέσεις 10 points
Το μοντέλο PERMA(H): Νόημα στη ζωή 10 points
Το μοντέλο PERMA(H): Επίτευξη 10 points
Το μοντέλο PERMA(H): Υγεία 10 points

Σύνδεση του μοντέλου PERMA(H) με τα Ισχυρά Σημεία του Χαρακτήρα

5 Lessons / 0 Quizes
Τι είναι τα ισχυρά σημεία του χαρακτήρα 10 points
Τρόποι επίδρασης των ισχυρών σημείων του χαρακτήρα στις ζωές μας 10 points
Τα οφέλη των ισχυρών σημείων του χαρακτήρα 10 points
Οδικός χάρτης για τη χρήση των ισχυρών σημείων του χαρακτήρα 10 points
Σύνδεση PERMA(H) με τα ισχυρά σημεία του χαρακτήρα στην πράξη 10 points

Παραδείγματα Θετικής Ψυχολογίας

5 Lessons / 0 Quizes
Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης 10 points
Επίσκεψη (ή γράμμα) ευγνωμοσύνης 10 points
Ο καλύτερος πιθανός εαυτός σου 10 points
Καθημερινή επίγνωση των δυνάμεών σου 10 points
Διαλογισμός ενσυνειδητότητας 10 points

Παραπομπές

1 Lessons / 0 Quizes
Παραπομπές 10 points

Βιογραφικό εκπαιδευτή

2 Courses
47 Students
Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή θεραπεύτρια: Απόφοιτος από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΠΑ με κατεύθυνση «Ειδίκευση στην Ψυχική Υγεία». Ολοκλήρωσε σπουδές στην Ψυχολογία στο Βρετανικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και συνέχισε με εξειδίκευσή στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του διετούς προγράμματος εκπαίδευσης σε Δεξιότητες και Παρεμβάσεις Συστημικής Συμβουλευτικής, πιστοποιήθηκε ως Συστημική Σύμβουλος. Κατόπιν, προχώρησε και στην ολοκλήρωση του τετραετούς Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συστημική Θεραπεία και πιστοποιήθηκε ως Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια/ Οικογενειακή θεραπεύτρια. Προσφάτως, ολοκλήρωσε την επιμόρφωσή της στη Σχολική Ψυχολογία μέσα από ένα ετήσιο μοριοδοτούμενο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2011 έως σήμερα εργάζεται σε ιδιωτικό πλαίσιο παρέχοντας ατομικές συνεδρίες σε εφήβους και ενηλίκους, θεραπεία σε ζευγάρια και οικογένειες, όπως και συμβουλευτική γονέων.
0.0
Μέσος όρος
0%
0%
0%
0%
0%

Περισσότερα μαθήματα από Έλενα Κολιού

Free
Last update: 1 year ago
 • 0.0
 • 4/100000 Students