Καλάθι

Τι είναι η Θετική Ψυχολογία;

Είναι η επιστήμη που μελετά το πώς μπορεί η ζωή μας να γίνει καλύτερη και να αποκτήσει περισσότερο νόημα. Είναι η νέα εστίαση της Ψυχολογίας η οποία ενισχύει την ευημερία με το να καλλιεργεί τα θετικά συναισθήματα, τις ανθρώπινες σχέσεις και την ικανότητα επίτευξης στόχων. Επικεντρώνεται στην υποκειμενική εμπειρία του ατόμου σε σχέση με τα βιώματα και τα συναισθήματά του. Βοηθάει το άτομο να αναγνωρίζει τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά να εστιάζει στα θετικά και να βρίσκει δημιουργικές λύσεις. Είναι η επιστήμη που μελετά τις θετικές μεταβλητές στη ζωή μας και τα ισχυρά σημεία του χαρακτήρα μας.

Θετική Ψυχολογία

Bασικές αρχές της Θετικής Ψυχολογίας

Η Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία έχει ερευνηθεί και αποδειχθεί επιστημονικά.
Εστιάζει στο τι πάει καλά στη ζωή και στο τι κάνει μια ζωή να είναι γεμάτη νόημα.
Γεννήθηκε ως συμπληρωματικός κλάδος της παραδοσιακής ψυχολογίας. Είναι το 4ο ρεύμα της ψυχολογίας.
Εστιάζει στα δυνατά μας σημεία, χωρίς να μειώνει τη σημαντικότητα του να ενδυναμώνουμε τα πιο αδύνατα σημεία μας. Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά.
Η βασική εστίαση της Θετικής Ψυχολογίας είναι στους 6 πυλώνες της ευημερίας (μοντέλο PERMAH).
Εστιάζει στα εργαλεία που μας δίνουν λύσεις.
Οι πυλώνες με τους οποίους ασχολείται η Θετική Ψυχολογία είναι:
Η ψυχολογική ροή (flow) έτσι όπως την όρισε ο Μihaly Csikszentmihalyi, η ενσυνειδητότητα, η μαθημένη αισιοδοξία (learned optimism) που όρισε ο Martin Seligman, τα ισχυρά σημεία του χαρακτήρα που όρισαν οι Seligman & Peterson, καθώς και το εσωτερικό κίνητρο, με τη θεωρία της αυτοδιάθεσης (Self-Determination Theory) να αποτελεί τη βασική του θεωρία.
Περισσότερα Λιγότερα
Βασίζεται στη συστηματική πρακτική που μπορεί να κάνει ενεργά ο καθένας από εμάς.
Μπορούμε να ελέγξουμε το πώς αντιδράμε σε ποικίλες καταστάσεις.
Η εγγενής ευτυχία και ισορροπία είναι κάτι που εμείς δημιουργούμε, δεν είναι κάτι που γίνεται από μόνο του.
Συμπληρωματικά, εφαρμόζεται από ψυχολόγους και για κάποια παθολογικά περιστατικά.
Θετική Ψυχολογία
«Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι από εμάς, η ευτυχία δεν είναι κάτι που απλά μας συμβαίνει. Είναι κάτι που εμείς το κάνουμε να συμβεί...»

Mihaly Csikszentmihalyi, συνιδρυτής του κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας

Ποια είναι η δική μας προσέγγιση;

Η προσέγγισή μας είναι «λίγο και συχνά».
Καταλαβαίνουμε ότι όλοι έχουμε πολυάσχολες ζωές και ένα υπερφορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα. Προκειμένου να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια μιας νοοτροπίας ανάπτυξης και μιας προσέγγισης βασισμένης στη Θετική Ψυχολογία, επιλέγουμε να δίνουμε μικρές ασκήσεις και συχνές υπενθυμίσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη μιας σταδιακής αλλαγής στον τρόπο σκέψης του ανθρώπου και, κατ’ επέκταση, συνολικά στην κουλτούρα του εκάστοτε οργανισμού με τον οποίο συνεργαζόμαστε. Αυτό εξασφαλίζει τη συμμετοχή σε βιωματικές δραστηριότητες χωρίς να αφιερωθεί μεγάλο μερίδιο από τον πολύτιμο χρόνο μας.
Αξιοποιώντας τα εργαλεία της Θετικής Ψυχολογίας, το ατομικό ΕΥ ΖΗΝ λειτουργεί ως σπόρος για να ανθίσει ολόκληρη η κοινωνία.

Θετική Ψυχολογία

Γιατί η Θετική Ψυχολογία μας αφορά όλους;

Είμαστε όλοι εδώ γιατί έχουμε έναν κοινό στόχο… και ο κοινός μας στόχος είναι πως θέλουμε να δημιουργήσουμε τρόπους που να βελτιώνουν τη ζωή μας συνολικά, να αυξήσουμε τα επίπεδα της ευημερίας μας, να χτίσουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις και να αναπτύξουμε έναν νέο και πιο ευέλικτο τρόπο σκέψης. Ουσιαστικά, μιλάμε για μια νοοτροπία ανάπτυξης που μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές προκλήσεις…

Άραγε, πώς θα ήταν αν στο σχολείο διδασκόμασταν όχι μόνο την κλασική διδακτέα ύλη, αλλά ταυτόχρονα και τον δρόμο για μια ζωή με νόημα, ικανοποίηση και ευτυχία; Πώς θα ήταν εάν, πέρα από τα παιδιά, δίναμε βάση και στην εξέλιξη της ευημερίας των γονέων, φροντιστών, δασκάλων και εργαζομένων μέσα σε ένα σχολείο/οργανισμό; Φανταστείτε ένα νοσοκομείο όπου θα υπήρχαν υλικό και εκπαιδευτικά προγράμματα Θετικής Ψυχολογίας για να βοηθήσουν νοσηλευτές/τριες και γιατρούς, γονείς ασθενών αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς να μπορούν να εστιάσουν στις θετικές πλευρές και να τις χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για την καλλιέργεια ψυχικής ανθεκτικότητας και ικανότητας ανάκαμψης.

Πώς σχεδιάζουμε να βοηθήσουμε;

Η ιδέα πάνω στην οποία έχει χτιστεί η Human Flourishing Movement είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν στο να ανθίσουν εξασκώντας συστηματικά και ενεργά την ευγνωμοσύνη, το θάρρος, την ηγεσία, την καλοσύνη, την ενσυνειδητότητα, την αυτοπαρουσία, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν, αναπτύσσουν και μεταδίδουν ψυχική ανθεκτικότητα και αίσθηση νοήματος για τους εαυτούς τους και τους άλλους.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσπάθεια να βοηθήσει κανείς τους ανθρώπους να αυξήσουν την ευημερία τους και να καλλιεργήσουν μία στάση ζωής που θα τους οδηγήσει στην προσωπική ανάπτυξη χρειάζεται χρόνο για να εκδηλωθεί. Κατ’ αντιστοιχία, στόχος μας είναι να έχουμε μία συνεργασία σε μακροχρόνια βάση με κάθε οργανισμό που αναλαμβάνουμε, ώστε να δημιουργηθεί μία συνολική αλλαγή κουλτούρας προς την ευημερία, αποσκοπώντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων που είναι κομμάτι του – τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι. Στοχεύουμε να βοηθήσουμε τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Θετική Ψυχολογία