Καλάθι

Ο θαρραλέος κλέφτης

Πρακτική φιλοσοφία: Ηθικός χαρακτήρας

 

Ο θαρραλέος κλέφτης

Φαντάσου έναν κλέφτη. Είναι ένα βαθιά εγωκεντρικό άτομο που δυσκολεύεται να σκεφτεί τους άλλους. Κλέβει γιατί είναι άπληστος και ιδιοτελής. Κλέβει από ανθρώπους που έχουν λιγότερα από εκείνον. Σκορπίζει βία και φόβο, αλλά δεν τον νοιάζει εφόσον του αρέσει να βλέπει τον τρόμο στα μάτια των θυμάτων του. Είναι «ατρόμητος». Καταδιώκεται από την αστυνομία και μπορεί να πιαστεί, οπότε θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ισόβια ποινή φυλάκισης, αλλά αυτό δεν τον σταματά. Θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο εισβάλλοντας σε σπίτια ανθρώπων που μπορεί να αντιδράσουν βίαια, αλλά δεν διστάζει στη σκέψη ότι μπορεί να συμβεί κάτι κακό στον εαυτό του. Είναι θαρραλέος;
Τι σημαίνει να είναι κάποιος θαρραλέος; Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να το σκεφτείς αυτό. Προσπάθησε να εξηγήσεις την έννοια του «θάρρους» σαν να την εξηγούσες σε κάποιον που δεν είναι καθόλου εξοικειωμένος με αυτή.

ΣΚΕΨΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΙΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

 

Όταν εξηγείς το θάρρος, είναι πιθανό να αναφέρεις κάτι για τον φόβο. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που σχετίζεται με το θάρρος, αλλά υπάρχει κάτι που ταιριάζει στον φόβο όσον αφορά το θάρρος. Ο υπερβολικός φόβος κάνει κάποιον δειλό, κάποιον που τον κυριεύει ο φόβος του. Ο πολύ λίγος φόβος κάνει κάποιον να βιάζεται – τρέχει μπροστά όταν θα έπρεπε να σταματήσει και να το ξανασκεφτεί. Οι θαρραλέοι άνθρωποι επιδεικνύουν τη σωστή ποσότητα φόβου, ούτε υπερβολικά πολύ, ούτε υπερβολικά λίγο.
Δείχνουν, ωστόσο, και τη σωστή ποσότητα φόβου για τα σωστά είδη στόχων.
Επέλεξε ένα από τα ακόλουθα δύο παραδείγματα θαρραλέων ανθρώπων και σύγκρινε τα με τον κλέφτη στο παράδειγμά μας:
Η Μαλάλα Γουσάφζαι ή ο Νέλσον Μαντέλα
Σύγκρινε τη Μαλάλα ή τον Μαντέλα με τον κλέφτη. Τι φοβάται ο καθένας τους; Τι κάνουν παρά τον φόβο τους; Τι έχουν καταφέρει; Υπάρχει διαφορά μεταξύ του θάρρους της Μαλάλα ή του Μαντέλα και του κλέφτη;

ΣΚΕΨΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΙΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

 

Μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ του κλέφτη και της Μαλάλα ή του Μαντέλα είναι το γεγονός ότι οι στόχοι του κλέφτη είναι ανήθικοι, συγκεκριμένα αφορούν τη δική του απληστία, τη συσσώρευση πλούτου και την ευτυχία μέσω των υλικών πραγμάτων, ενώ η Μαλάλα ή ο Μαντέλα εφαρμόζουν το θάρρος τους για να επιτύχουν ηθικούς σκοπούς όπως η εκπαίδευση για τα κορίτσια και η ισότητα για τους μαύρους. Μπορεί όλοι να έχουν την ίδια στάση απέναντι στον φόβο, μια γενναία στάση, αλλά μόνο η Μαλάλα και ο Μαντέλα επιδεικνύουν την αρετή του θάρρους.
Αν αναλογιστούμε το θάρρος απλώς ως απουσία φόβου στην επιδίωξη των σκοπών κάποιου, όποιοι κι αν είναι αυτοί οι σκοποί, τότε ο κλέφτης είναι εξίσου θαρραλέος με τη Μαλάλα και τον Μαντέλα. Εάν, ωστόσο, αναλογιστούμε το θάρρος ως αρετή, μια έννοια που συνδέεται θετικά με την ηθική, τότε το να ενεργεί κανείς θαρραλέα σημαίνει να ενεργεί καλά, να επιλέγει ως στόχο του θάρρους του αυτό που αξίζει. Ο κλέφτης είναι ένας καλός κλέφτης και το θάρρος του είναι μέρος του λόγου για τον οποίο είναι καλός κλέφτης, επειδή κλέβει με θάρρος όταν ένας δειλός κλέφτης θα έτρεχε να φύγει. Ωστόσο, ο κλέφτης δεν είναι καλός άνθρωπος γιατί επιλέγει να επιδείξει την γενναιότητά του προς επιδίωξη των λανθασμένων σκοπών.

Course Curriculum
Ηθική και Αρετές
Μαθήματα Πρακτικής Φιλοσοφίας
Μαθήματα Πρακτικής Φιλοσοφίας – για όλους
Ηθικός χαρακτήρας - Επίπεδο: Εισαγωγικό
Τι είναι ο χαρακτήρας; 10 points
Ο θαρραλέος κλέφτης 10 points
Περί αρετής του Αριστοτέλη 10 points
Extra 10 points
Ευγνωμοσύνη - Επίπεδο: Εισαγωγικό
Αξίζει η ευγνωμοσύνη; 10 points
Ευγνωμοσύνη (gratitude) και συμπαντική ευγνωμοσύνη (gratefulness) 10 points
Τι είναι η ευγνωμοσύνη; 10 points
Ευγνωμοσύνη στα παιδιά 10 points
Είναι η ευγνωμοσύνη πάντοτε ανταποδοτική; 10 points
Σύνδεση μεταξύ Ηθικού Χαρακτήρα και Ευγνωμοσύνης - Επίπεδο: Μεσαίο (Προαπαιτούμενα: Ευγνωμοσύνη, Ηθικός Χαρακτήρας)
Είναι η ευγνωμοσύνη μία ηθική έννοια; 50 points
Είναι η ευγνωμοσύνη αρετή; 10 points