Καλάθι

Τι είναι ο χαρακτήρας;

Πρακτική φιλοσοφία: Ηθικός χαρακτήρας

Επίπεδο: Εισαγωγικό
Χρονικό πλαίσιο: 2-3 ώρες σε διάστημα μίας εβδομάδας, καθώς αφιερώνεις χρόνο για να σκεφτείς, να συζητήσεις ιδέες με τους φίλους σου και να καταγράψεις τις σκέψεις σου.

Τι είναι ο χαρακτήρας;

Σκέψου τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε τον όρο «χαρακτήρας»:

Μπορείς να σκεφτείς παραδείγματα από τη ζωή σου ανθρώπων που να ταιριάζουν σε κάθε περιγραφή; Μπορεί να είναι φίλοι ή άτομα που γνωρίζεις ή μπορεί να είναι διάσημα πρόσωπα, ιστορικά παραδείγματα ή ακόμα και λογοτεχνικές προσωπικότητες.

Ήταν εξίσου εύκολο να βρεις παραδείγματα για τα δύο τελευταία είδη χαρακτήρων όσο ήταν για τα τρία πρώτα; Οι περισσότεροι από εμάς θα δυσκολευόμασταν περισσότερο να σκεφτούμε παραδείγματα ανθρώπων που είναι δυνατοί και καλοί χαρακτήρες, παρά παραδείγματα για τις τρεις πρώτες επιλογές.
Γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει αυτό;

Aν κατέληξες σε διαφορετική απάντηση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν έχεις χρόνο, ζήτησε από τους φίλους σου να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση): Ίσως ένας λόγος για τον οποίο είναι πιο εύκολο να βρεις παραδείγματα από τα τρία πρώτα είδη χαρακτήρων είναι ότι δεν σκεφτόμαστε συχνά τους άλλους ανθρώπους με ξεκάθαρα ηθικούς όρους. Σε πολλά πλαίσια που αποτελούν μεγάλο μέρος της ζωής μας, όπως για παράδειγμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η κουλτούρα των επωνύμων, σκεφτόμαστε τους ανθρώπους βάσει του πόσο διασκεδαστικοί είναι και όχι του πόσο ηθικοί είναι. Πρέπει να αποκτήσουμε επίγνωση της ηθικής και να αντιληφθούμε τον κόσμο ως ηθικά σημαντικό πριν αρχίσουμε να εντοπίζουμε ηθικούς ανθρώπους στον κόσμο. Ένας τρόπος για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση της ηθικής είναι να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους ως ηθικά όντα – όντα που κάνουν επιλογές και θεωρούνται υπεύθυνα για αυτές τις επιλογές. Στη συνέχεια, μπορούμε να σκεφτούμε τις δικές μας επιλογές και πώς να τις κάνουμε καλύτερες.

Κάνε κλικ εδώ για μία πιθανή απάντηση Απόκρυψη απάντησης

ΣΚΕΨΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΙΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

 

Οι επιλογές α), β) και γ) ανωτέρω είναι τρόποι με τους οποίους μιλάμε για τον χαρακτήρα ως προσωπικότητα. Ιδιαίτερα, πιθανώς μοναδικά και ενίοτε αναγνωριστικά χαρακτηριστικά των τρόπων με τους οποίους το άτομο σκέφτεται και ενεργεί. Αυτή η έννοια του χαρακτήρα μάς βοηθά να ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους από τους άλλους και μας πληροφορεί για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιλαμβανόμαστε.
Οι επιλογές δ) και ε) είναι λίγο διαφορετικές. Αυτό συμβαίνει διότι έχουν μία ηθική διάσταση.

Εάν θα ήθελες να σκεφτείς τι είναι ηθική, μπορείς να δεις αυτό το σύντομο βίντεο.

 

Όταν λέμε ότι ένα άτομο έχει δυνατό χαρακτήρα, δηλώνουμε κάτι για τη δέσμευσή του στις ηθικές του αξίες. Εννοούμε κάτι τέτοιο: αυτό το άτομο έχει αναλογιστεί τις αξίες του, τις έχει υποστηρίξει και ενεργεί σύμφωνα με αυτές ακόμα και όταν είναι δύσκολο να το κάνει ή υπάρχουν πειρασμοί να ενεργήσει διαφορετικά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έχει κανείς δυνατό χαρακτήρα υποστηρίζοντας λάθος αξίες. Ένας δυνατός χαρακτήρας καταδεικνύει τη δέσμευση του ατόμου στις αξίες του, αλλά δεν μας λέει τίποτα για το αν αυτές οι αξίες είναι οι σωστές ή όχι. Είναι πιθανό κάποιος να είναι σθεναρά αφοσιωμένος στο δικό του συμφέρον, σε άδικους σκοπούς ή στην τέρψη του εαυτού του.
Όταν λέμε ότι ένα άτομο έχει καλό χαρακτήρα, κάνουμε μια ηθική κρίση, λέμε ότι είναι αξιέπαινος για τις ηθικές του επιλογές, δηλαδή ποιος είναι και πώς συμπεριφέρεται. Έχει αναλογιστεί τις αξίες του, τις έχει υποστηρίξει και ενεργεί σύμφωνα με αυτές, αλλά είναι πολύ σημαντικό αυτές οι αξίες να είναι σωστές. Αντίστοιχα, είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να έχει ηθικά κακό χαρακτήρα, δηλαδή να έχει επιλέξει λάθος αξίες.

ΣΚΕΨΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΙΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

 

Course Curriculum
Ηθική και Αρετές
Μαθήματα Πρακτικής Φιλοσοφίας
Μαθήματα Πρακτικής Φιλοσοφίας – για όλους
Ηθικός χαρακτήρας - Επίπεδο: Εισαγωγικό
Τι είναι ο χαρακτήρας; 10 points
Ο θαρραλέος κλέφτης 10 points
Περί αρετής του Αριστοτέλη 10 points
Extra 10 points
Ευγνωμοσύνη - Επίπεδο: Εισαγωγικό
Αξίζει η ευγνωμοσύνη; 10 points
Ευγνωμοσύνη (gratitude) και συμπαντική ευγνωμοσύνη (gratefulness) 10 points
Τι είναι η ευγνωμοσύνη; 10 points
Ευγνωμοσύνη στα παιδιά 10 points
Είναι η ευγνωμοσύνη πάντοτε ανταποδοτική; 10 points
Σύνδεση μεταξύ Ηθικού Χαρακτήρα και Ευγνωμοσύνης - Επίπεδο: Μεσαίο (Προαπαιτούμενα: Ευγνωμοσύνη, Ηθικός Χαρακτήρας)
Είναι η ευγνωμοσύνη μία ηθική έννοια; 50 points
Είναι η ευγνωμοσύνη αρετή; 10 points