Καλάθι

Διδάσκοντας Ηθική – για εκπαιδευτικούς

Εισαγωγή στη διδασκαλία ηθικής – Μέρος πρώτο

Διδάσκοντας την Ηθική: Πώς να χρησιμοποιείς τα μέσα που σου έχουν δοθεί

Τι είναι αυτά τα μέσα;

Εδώ θα βρεις ασκήσεις και ιδέες για τη διδασκαλία της Ηθικής. Παρουσιάζονται με τη μορφή στρατηγικών για τη διδασκαλία σε μικρές ομάδες. Μπορείς να αξιοποιήσεις τις ιδέες όπως είναι ή να εμπνέεσαι από αυτές για να δημιουργείς τα δικά σου μέσα.

Ποιους αφορούν αυτά τα μέσα;

Έχουν φτιαχτεί για καθηγητές και εκπαιδευτές, όχι για φοιτητές. Μπορείς να επωφεληθείς από αυτά είτε:

  • Είσαι ένας έμπειρος εκπαιδευτικός στον τομέα σου (οποιασδήποτε βαθμίδας ή λέκτορας ιατρικής, νομικής, διοίκησης επιχειρήσεων κ.λπ.), αλλά καινούργιος στη διδασκαλία της ηθικής.
  • Είσαι καθηγητής φιλοσοφίας, αλλά καινούργιος στη διδασκαλία ή στη διδασκαλία της ηθικής.
  1. Τι είναι Ηθική;

Η Ηθική ή ηθική φιλοσοφία είναι ένας κλάδος της φιλοσοφίας που ασχολείται με ερωτήματα όπως: τι είδους ζωή πρέπει να ζήσω, τι είδους άτομο πρέπει να γίνω, πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι, ποια είναι η σωστή επιλογή, τι πρέπει να κάνω σε μια συγκεκριμένη κατάσταση κ.λπ. Οι ηθικές θεωρίες αναλύουν ποια πράξη είναι σωστή ή καλή, παρέχουν καθοδήγηση, εξερευνούν το ζήτημα της ηθικής ευθύνης, επιλογής, αξιών και αρετών.

  1. Πώς διδάσκεται η Ηθική;

Η διδασκαλία της ηθικής, όπως κάθε άλλος κλάδος της φιλοσοφίας, δεν αφορά τι να σκεφτόμαστε, αλλά πώς να σκεφτόμαστε. Ο παιδαγωγικός της στόχος είναι να μαθαίνει τους φοιτητές να σκέφτονται μόνοι τους, να αναλογίζονται τις αξίες τους, να αναθεωρούν τις προκαταλήψεις τους, να εκθέτονται σε διαφορετικές οπτικές και να τους βοηθά να αναπτύσσουν τις δικές τους δεξιότητες κριτικής σκέψης ώστε να μπορούν να σκέφτονται πιο καθαρά, δομώντας πιο πειστικά επιχειρήματα.

  1.  Πώς θα με βοηθήσουν αυτά τα μέσα;

Τα μέσα αυτά θα σε βοηθήσουν να κατευθύνεις τους φοιτητές σου να σκέφτονται με τρόπο ανεξάρτητο και κριτική προσέγγιση. Αντί να τους δίνεις έτοιμες τις απαντήσεις, αυτά τα μέσα θα τους καθοδηγήσουν μέσα στα επιχειρήματα. Θα αντιληφθείς καλύτερα πώς δουλεύουν αν δοκιμάσεις κάποια από αυτές τις ασκήσεις.

  1.  Από πού να ξεκινήσω;

Απ’ όπου θέλεις εσύ.