Καλάθι

Μαθήματα Πρακτικής Φιλοσοφίας – για όλους

Ηθική και Αρετές

Πώς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πηγές

Ποιες είναι αυτές οι πηγές;

Τι είναι η πρακτική φιλοσοφία; Ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση είναι να παρακολουθήσεις κάποιο από τα μαθήματα. Η πρακτική φιλοσοφία βιώνεται καλύτερα μέσα από την εξάσκησή της.

Τι να προσδοκώ από αυτές τις πηγές; Οι πηγές αυτές στηρίζονται στον Καθοδηγούμενο Πρακτικό Αναστοχασμό.

 • Αναστοχασμός: ο στόχος είναι να σκεφτείς ο ίδιος για τον εαυτό σου. Οι πηγές θα σε βοηθήσουν στο πώς να σκέφτεσαι αλλά δεν θα σου υποδείξουν τι να σκέφτεσαι. Η σκληρή δουλειά θα γίνει από πλευράς σου.
 • Πρακτικός: Οι πηγές θα σε βοηθήσουν να σκεφτείς την καλή ζωή. Δηλαδή, θα σε βοηθήσουν να σκεφτείς τι άνθρωπος πρέπει να είσαι και τι ζωή πρέπει να κάνεις. Είναι πρακτικές γιατί αφορούν το πώς αυτό που είσαι εκφράζεται σε αυτό που κάνεις.
 • Καθοδηγούμενος: Οι πηγές θα σε καθοδηγήσουν στο ταξίδι της κριτικής σου σκέψης γιατί παρόλο που οι επιλογές είναι δικές σου, δεν είναι όλες εξίσου καλές. Εναπόκειται σε εσένα να χρησιμοποιήσεις τις πηγές για να καθορίσεις ποιες επιλογές είναι καλές και ποιες αντικατοπτρίζουν τις αξίες σου στις πράξεις σου.

 

 1. Πόσος καιρός χρειάζεται για να ολοκληρωθεί κάθε μάθημα;
  Κάθε μάθημα έχει ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο για οδηγό, αλλά μην ξεχνάς ότι θα πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να έχει χρόνο για να σκεφτεί. Έτσι, για παράδειγμα, οι 2 – 3 ώρες μελέτης του μαθήματος μπορούν να απλωθούν χρονικά σε 1 εβδομάδα.

 

 1. Τι άλλο χρειάζομαι για να ολοκληρώσω ένα μάθημα;
  Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Ιδανικά, είναι καλύτερο να δουλέψεις αυτά τα μαθήματα με μια μικρή ομάδα φίλων, επειδή η ανταλλαγή ιδεών με άλλους θα βοηθήσει στην ενίσχυση της συζήτησης. Ωστόσο, μπορείς να επεξεργαστείς τα μαθήματα και μόνοι σου.

 

 1. Σε ποιους απευθύνονται αυτές οι πηγές;
  Αυτά τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες, περίπου 16 ετών και άνω. Ωστόσο, εάν ένα μικρότερο παιδί ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτές τις έννοιες, είναι ευπρόσδεκτο. Ενίοτε υπάρχουν πηγές που σχεδιάζονται ειδικά για μικρότερα παιδιά και αυτές επισημαίνονται με σαφήνεια.

 

 1. Με ποια σειρά πρέπει να παρακολουθήσω αυτά τα μαθήματα;
  Μη διστάσεις να επιλέξεις όποιο θέμα θεωρείς ενδιαφέρον. Ωστόσο, ορισμένα μαθήματα είναι εισαγωγικά και συνιστάται ανεπιφύλακτα να ολοκληρώσεις τουλάχιστον μερικά από αυτά τα εισαγωγικά μαθήματα πριν προχωρήσεις στα μεσαίου επιπέδου. Ορισμένα μαθήματα απαιτούν να έχεις ολοκληρώσει προηγούμενα μαθήματα – αυτό αναφέρεται πάντα ξεκάθαρα στην αρχή του μαθήματος.
 • Free
  Μαθήματα Πρακτικής Φιλοσοφίας,Μαθήματα Πρακτικής Φιλοσοφίας – για όλους
 • Free
  Μαθήματα Πρακτικής Φιλοσοφίας,Μαθήματα Πρακτικής Φιλοσοφίας – για όλους